Alle Hallinger er med i grøntsagsordningen som bliver betalt via vores kontingent. Det betyder, at vi frit kan høste de grøntsager vi har brug for, både privat og tll fællesspisning.
Dyrkningen af grøntsager, blomster og krydderurter bliver dyrket efter både bevidsthed om det permakulturelle, det biodynamiske og økologisk jordbrug. Der findes så megen visdom.
Arbejdet med grøntsagsdyrkingen omfatter bl.a. forberedelse af jorden, dvs. gødning, harvning, forspiring, såning, plantning, lugning, høst og opbevaring af grøntsagerne. Vi deler marken ind i sædskifteområder, hvor vi tager udgangspunkt i Maria Thuns såkalender, som omfatter jord-, blomster-, frugt- og bladplanter. Det betyder at vi både sår, planter, luger og høster efter såkalenderprincipperne, både fordi vi synes det er sjovt og for at gøre sig nogle erfaringer med måden at dyrke på.
Vi abonnerer på 3 tidsskrifter; “Praktisk Økologi”, “Permakultur” og “Biodynamisk Jordbrug”, til inspiration og hjælp til ny viden om dyrkningen.
Arbejdsbyrden er lagt ind under arbejdsgruppe system, hvor vi har hele og halve årsværk, alle skal have hvad der svare til et helt årsværk. Vi er ca. 10 på et halvt årsværk. I planlægningsgruppen er fire hallinger ansvarlige for den overordnede koordinering, som omfatter en del forberedelse, indkøb af så- og priklejord, kapillærkasser, frø, planter, redskaber mm., opdeling af mark, indkaldelse til arbejdsopgaver osv. Dog har vi indimellem brug for at indkalde en stor del af hallingelille til eks. optagning af kartofler, løg, hokkaidoer, knoldselleri mm.
Vi dyrker de grøntsager, der er efterspørgsel efter og som vi har gode erfaringer med.
Vi er delvist selvforsynende med kartofler, løg, kål, hokkaido og har en stor mængde af mange andre grøntsager i sæsonen.
Derudover har vi et drivhus, hvor vi har flest tomater, en vin der giver en del druer, lidt chili, peberfrugter og diverse. Vi har også højbede; et med krydderurter til fællesspisninger og hjemmebrug.
Derudover bliver der plukket mange fine blomster ind til æstetisk nydelse.